Sunday, February 04, 2007

BOLEHKAH ORANG ISLAM DIPERCAYA ….

Fitnah dikalangan pemimpin-pemimpin Islam dan Fitnah antara pemimpin kafir dengan pemimpin Islam melahirkan pemimpin Islam bersubahat dan berkerjasama dengan pemimpin kafir membunuh orang-orang Islam dimerata tempat di bumi ini.

Ini kah yang ditafsirkan olih alim ulamak sebagai tanda-tanda kiamat menghampiri bumi ini ?

Lihat peperangan yang berlaku di Iraq diantara pencerohoh tentera kafir dari Amerika dan sekutu-sekutu kafirnya dari kalangan sahabat dalam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang mengaku kumpulan baik menentang pengganas setelah mencari senjata merbahaya yang di simpan oleh puak Saddam Hussein tidak berjumpa.

Semua orang kampong tahu Amerika yang mengaku baik telah membekalkan pelbagai jenis senjata kepada kerajaan Iraq di bawah kepimpinan Saddam Hussin dulu semasa peperangan dengan Iran, dengan sebab itu Presiden Saddam perlu di hukum gantung supaya cepat tidak boleh menceritakan pada dunia tentang kejahatan syitan-syitan yang berkuasa di Amerika semasa mereka berbaik-baik dulu.

Yang jadi talibarut syitan-syitan itu pulak ialah puak-puak Islam yang berniat nak berkuasa di bumi Iraq. Hendak merasa berkuasa, hendak merasa senang dengan kuasa dan kaya raya dengan khazanah yang Allah kurniakan dibawah bumi Iraq. Itu hakikat semula jadi manusia sama ada Islam atau kafir sama sahaja.

Sejarah sejak beratus tahun lalu akan sentiasa berulang diantara puak –puak yang ada diatas bumi ini dikalangan sesama Islam atau dengan kafir merangkumi yahudi yang di laknat Allah.

Kalangan sunni tuduh Syiah, puak Syiah kata Sunni kafir, siapa yang sebenarnya sesat, syirik atau munafik ? Semua nak berkuasa dan nak tolong puak atau bangsa masing-masing, dalam masa yang sama bersubahat dengan kafir untok untong diri sendiri. Kalau macam tu siapa yang sesat ?

Mari kita lihat peristiwa yang baru berlaku disekeling kita.....

Majalah Filistin Muslimah bulan Januari telah memaparkan kesengsaraan nasib pelarian Palestin di Iraq. Selepas penjajahan AS ke atas Iraq pada tahun 2003, nasib pelarian Palestin menjadi tidak menentu.

Malangnya selepas penjajahan, pelarian Palestin menjadi sasaran tentera AS. Keadaan yang buruk ini telah memaksa mereka untuk berhijrah meninggalkan tempat tinggal mereka untuk ke Jordan mahupun ke Syria. Malangnya, negara-negara tersebut tidak mahu menerima mereka. Sehingga kini, lebih kurang 300 orang para pelarian Palestin terpaksa mendiami sempadan Iraq-Jordan dan juga Iraq-Syria kerana rumah mereka telah dirobohkan. Ramai juga yang terpaksa pulang ke rumah masing-masing dan terdedah kepada keganasan tentera penjajah.

Dianggarkan terdapat lebih 20,000 pelarian Palestin di bumi Iraq, khususnya di Baghdad. Dianggarkan dari tahun 2004 sehingga kini, seramai 520 orang pelarian Palestin telah dibunuh oleh tentera penjajah dan juga militan Syiah

Menurut pengarah hal ehwal pelarian Human Rights Watch di New York, Bill Frelick, sebab utama pembunuhan tersebut ialah kerana para pelarian Palestin sering dikaitkan dengan mantan presiden Iraq yang telah dihukum gantung, Saddam Hussein. Perdana Menteri Palestin, Ismail Haneyya telah meminta daripada pihak yang terlibat agar tidak terus menerus membunuh pelarian Palestin di Iraq. Beliau juga menggesa agar masyarakat antarabangsa mengambil peduli terhadap nasib pelarian Palestin di Iraq yang dizalimi. Malang sekali, ketika media antarabangsa hanya menghidangkan laporan-laporan mengenai situasi penggantungan Saddam dan juga peperangan di antara Sunni dan Syiah di sana

Selain daripada menjadi sasaran oleh tentera AS, pelarian Palestin juga menjadi mangsa keganasan kumpulan militan al-Mahdi pimpinan Moqtada Sadr. Aktiviti membunuh dan menculik pelarian Palestin di Iraq oleh kumpulan militan Sadr bukan lagi rahsia.Rakyat Palestin yang merupakan kaum Sunni yang totok kini menjadi sasaran baru kumpulan militan al-Mahdi. Mereka dijadikan sasaran al-Mahdi semata-mata kerana rakyat Palestin berpegang kepada ajaran ahli Sunnah wal Jamaah. Rakyat Palestin memang terkenal dengan pegangan tersebut, malah di Palestin pun tidak terdapat kelompok Syiah seperti di Iraq dan Lubnan.

Terdapat kegiatan penyembelihan kaum Sunni di hospital-hospital dan juga di masjid-masjid mereka oleh kumpulan militan al-Mahdi, mereka juga mendiamkan diri di dalam persoalan pelarian Palestin ini.

Palestin di Gaza dan Tebing Barat

Berhubung isu ini, keikhlasan Abbas dan juga fraksi Fatah diragui. Di kala rakyat Palestin di Gaza dan Tebing Barat dicengkam oleh sekatan ekonomi mereka pula sibuk untuk menjatuhkan kerajaan HAMAS. Di kala saudara mara mereka dibunuh, diancam dan diculik setiap hari di Iraq, mereka sibuk untuk mengadakan suasana kacau bilau di Gaza dan Tebing Barat. Di kala Masjid al-Aqsa digali dan dikorek demi untuk dirobohkan oleh pihak rejim Zionis, mereka sibuk untuk bekerjasama dengan rejim tersebut. Mengapakah tidak kedengaran suara Abbas dan juga pemimpin Fatah yang lain berhubung isu pelarian Palestin di Iraq?, mengapakah Muhammad Dahlan tidak menggunakan peluang memperjuangkan nasib pelarian Palestin di Iraq demi menjadi hero rakyat Palestin?

Ulama' terkenal, Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi menyeru agar Syiah menghentikan fitnah terhadap Sunni, mengajak agar kedua-dua pihak merapatkan jurang dan bersatu menghadapi cabaran-cabaran yang akan datang.

"Perbuatan fitnah Syiah didaerah yang mempunyai kependudukan Sunni yang ramai adalah bahaya dan seolah-olah melontar spanner kepada usaha-usaha perpaduan", al-Qaradhawi berucap di Persidangan pertama Doha bagi Dialog diantara Mazhab, yang diresmikan pada 20 Januari, 2007 yang lalu.

al-Qardhawi sebagai Pengerusi Persekutuan Ulama' Islam Antarabangsa berkata, Sunni yang merupakan majoriti pegangan umat Islam dunia, telah mengambil initiatif dan mengeluar beberapa fatwa menerima Mazhab Syiah Jaafari, tidak seperti Syiah.

Beliau memberi amaran bahawa perbuatan fitnah ini akan menjadi batu penghalang kepada usaha-usaha merapatkan (taqrib) yang telah dijalankan. Kata beliau :-

"Sesungguhnya Iran yang mempunyai kekuatan dan pengaruhnya kepada Iraq mampu menghentikan fitnah mazhab ini sebelum semuanya hancur (sebelum terlambat)"

Qaradhawi telah mengambil satu contoh dimana dipolmat Iran telah menyebarkan buku penyebaran aqidah Syiah di Sudan, dan berita tersebut telah disahkan oleh Menteri Waqaf Sudan, Esam al-Bashir, yang menghadiri persidangan yang sama.

ulama Syiah, Ayatollah Mohammad Ali Taskhiri, Ketua Organisasi Kebudayaan dan Komunikasi Iran telah menolak dakwaan al-Qaradhawi.

Kata Tashkhiri : 'Sunni yang sepatutnya menghentikan fitnah terhadap Syiah'. Beliau menjelaskan bahawa terdapat beberapa ulama' Sunni melabelkan Syiah sebagai murtad disebabkan pemahaman mereka yang berbeza.

Menghina Sahabat

Qaradhawi mengkritik beberapa golongan Syiah yang menghina Sahabat-Sahabat Nabi :saw. "Bagaimana boleh saya berjabat tangan dengan mereka yang melaknati para Sahabat? Para Sahabatla yang membawa Islam ke Iran, kenapa harus kurang ajar?"

Beliau menolak dakwaan Syiah bahawa Khalifah Umar al-Khattab bertanggung jawab membunuh anak Nabi :saw dan isteri Ali, Fatimah al-Zahra.

al-Qaradhawi menegaskan : "Kedua-dua Sunni dan Syiah hendaklah membuang apa-apa tuduhan yang provokatif dari silabus mereka".

Keganasan di Iraq

al-Qaradhawi mengatakan bahawa ulama' Islam sudah tidak tahan lagi melihat keganasan Mazhab yang berlaku di Iraq, kata beliau "Terdapat percubaan menukar demografi bandar Baghdad dengan memaksa Sunni keluar dari situ".

Qaradhawi telah mengutuk Squad Mati Syiah yang dikatakan telah menyiksa kaum Sunni sebelum membunuh mereka.

Beliau menyeru kepada Ulama' Syiah seperti Ali Khamenei agar beliau campur tangan supaya keadaan di Iraq tidak menjadi lebih buruk. Katanya : "Sudah sampai masanya Syiah menjauhkan diri mereka dari apa yang berlaku di Iraq".

US not winning in Iraq

William Fallon, pemimpin tentera Amerika di Iraq kata Amerika tak menang di Iraq setakat ini 3000 tenteranya mati di Iraq.

20,000 tentera chedera dari jumlah tersebut 500 kudung kaki.

Meneliti semua certia yang berlaku berbaloikah hanya 3000 tentera kafir terbunuh di Iraq itu. Sedang kan yang nak di halau oleh pasukan Moqtada Sada puak kafir tu konon nya. (Wayang dia)

Apakah mereka ini bersekongkol dengan kafir membunuh orang Islam khasnya untuk menghapuskan orang Islam Sunni.?

Syiah kata Sunni kafir kalau lihat perkembangan diatas, macam mana ? Apa untung nya membunuh orang islam sunni. Sedangkan yang nak dihalau kafir-kafir dari Amerika dan sekutunya. (Lihat kenyataan Moqtada Sada sebelum ini) Itulah sendiwara pemimpin Syiah yang mengaku mereka lebih Islam dari Sunni.
Siapa yang untong Islam atau Kafir ? Siapa yang sesat, juga perlu kita lihat siapa yang menyesatkan orang Islam. Pemimpin yang mengaku Islam atau pemimpin yang sah Kafir ?


0 Comments:

Post a Comment

<< Home